Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Δεσμώτες του Φαλήρου και Αντικύθηρα μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις


Μέσα στη λίστα με τις δέκα πιο από μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Archeology
desmwtes-tou-falirou-kai-antikuthira-megaluteres-arxaiologikes-anakalupseis

Οι δεσμώτες του Φαλήρου και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο σημαντικών ανακαλύψεων του 2016, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Archaeology.  Το πολυάνδριο με τους 80 δεσμώτες βρίσκεται στο Φάληρο, στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα και ήρθε στο φως στις αρχές Μαρτίου μέσα στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Μάρτιο με υπεύθυνη ανασκαφής τη Στέλλα Χρυσουλάκη, έφορο αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να τους αφήσει στο σημείο που βρέθηκαν και να μη μεταφερθούν αλλού, προκειμένου να μελετηθούν εκεί. Αποφασίστηκε όμως να καλυφθεί με ένα ειδικό στέγαστρο σε σχέδιο του καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλους του ΚΑΣ Μανόλη Κορρέ.
Τα συγκλονιστικά ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. βάσει δύο μικρών αγγείων που βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο. Από την ομαδική ταφή των 80 ανδρών έχει καθαριστεί το 50% και φαίνεται ότι είναι νέοι άνδρες, καλοζωισμένοι, με άριστη οδοντοφυΐα, και εκ πρώτης όψεως δεν έχουν κατάγματα στα οστά. Ένας μόνο, είχε αιχμή βέλους καρφωμένη στον ώμο και η εξήγηση είναι πως ίσως είχε αιχμαλωτιστεί.Από την άποψη της ταφονομίας, στο σημείο αυτό της νεκρόπολης εμφανίζεται για πρώτη φορά μια συνεπής διάταξη στο χώρο, τόσο για τις ταφικές πυρές όσο και για τους κιβωτιόσχημους τάφους και σαφής προσανατολισμός Β-Ν που είναι παράλληλος με την αρχαία ακτογραμμή. Καταλαμβάνουν την τρίτη θέση στην κατάταξη του έγκυρου περιοδικού, ενώ στη ένατη θέση βρίσκεται το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και τα σκελετικά υπόλοιπα που βρέθηκαν από το βυθό τον περασμένο Αύγουστο.\
Τα σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τη βύθισή του, εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου. Και επρόκειτο για τη δεύτερη ανασκαφική αποστολή εντός του ιδίου έτους. Οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου. Επιπροσθέτως οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του. Στην ίδια ανασκαφή σημαντικό εύρημα θεωρείται και η ανεύρεση μιας μολύβδινης καταπειρατηρίας, βάρους 50 κιλών. Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλάσσιου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του. Το εργαλείο αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα. Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ναυάγιο έχει βρεθεί μία ακόμα καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900 – 1901. Τα ευρήματα της δεύτερης ανασκαφής εκτίθενται στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά.
Την πρώτη θέση στην κατάταξη των σημαντικότερων ανακαλύψεων καταλαμβάνει η συλλογή 400 ρωμαϊκών δισκίων γραφής του Ρωμαϊκού Λονδίνου, ενώ στη δεκάδα βρίσκονται ένα ρούχο από την Αίγυπτο ηλικίας χιλιάδων ετών, οι σταλαγμίτες που βρέθηκαν σε σπήλαιο της Γαλλίας από την εποχή του Νεάτερνταλ, και μια ταφή γυναίκας που χρονολογείται σχεδόν 5.000 πριν και αποδεικνύει την υψηλή κοινωνική θέση των γυναικών.
 http://www.thetoc.gr/politismos/article/desmwtes-tou-falirou-kai-antikuthira-megaluteres-arxaiologikes-anakalupseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου