Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Καρδίτσα

Μια άγνωστη και χαμένη πόλη 2.500 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας.

                                                        Τρίτη, 13. Δεκεμβρίου 2016 
Μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Καρδίτσα - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με τον Independent ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και από το πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στη Βρετανία ξεκίνησαν να εξετάζουν τα ερείπια στο χωριό Βλοχός. Αν και κάποια από αυτά τους ήταν ήδη γνωστά, είχαν απορριφθεί ως μέρος ενός άσχετου οικισμού πάνω στο λόφο όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Ρόμπιν Ρόνλουντ.
Βρήκαν πύργους, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου. Κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων εβδομάδων της ανασκαφής, ανακάλυψαν πήλινα αγγεία και νομίσματα του 500 π.Χ.

Αριστουργηματικές τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι στην Θηρα
 Οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι σε έναν τόμο
Στο «φως» για το ευρύ κοινό βγαίνουν η μοναδικής αξίας αποκατεστημένες τοιχογραφίες από δημόσια κτήρια και ιδιωτικές κατοικίες του οικισμού στο Ακρωτήρι της Θήρας. Τα άγνωστα έργα τέχνης παρουσιάζονται, μαζί με ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο, στο λεύκωμα για την «Προϊστορική Θήρα», που υπογράφει ο αρχαιολόγος Χρίστος Ντούμας και με το οποίο συνεχίστηκε και φέτος το πρωτοποριακό εκδοτικό πρόγραμμα του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση «Ο Κύκλος των Μουσείων».