Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Έτσι πυρπόλησε ο Αρχιμήδης τον ρωμαϊκό στόλο!


Γνωρίζατε ότι το διασημότερο επίτευγμα του Αρχιμήδη επαληθεύτηκε το 1973 με ένα μεγάλο πείραμα στον Σκαραμαγκά; To xaidarisimera.gr μελέτησε το θέμα και έχει τις αποδείξεις! Πάντως το ίδιο πείραμα έκαναν το 2010 και οι περίφημοι "Mythbusters", και μάλιστα μετά από προσωπικό αίτημα του προέδρου Ομπάμα, αλλά απέτυχαν να πυρπολήσουν με κάτοπτρα το ξύλινο πλοιάριό τους!

Σκαραμαγκάς, προβλήτα Παλάσκα, 1973. Ναύτες κατευθύνουν τη δέσμη των κατόπτρων προς το ξύλινο πλοίο, με τις οδηγίες του Ιωάννη Σακκά. (Tην φωτογραφία εντοπίσαμε στο Drexler Univercity, Φιλαδέλφεια ΗΠΑ).
Αναμφίβολα η πυρπόληση του ρωμαϊκού στόλου με τη χρήση ηλιακών κατόπτρων είναι -αν όχι το σημαντικότερο- τουλάχιστον το πιο εντυπωσιακό επιστημονικό κατόρθωμα του κορυφαίου μαθηματικού και εφευρέτη της αρχαιότητας. Πολλοί προσπάθησαν να το επαληθεύσουν, όχι πάντα με επιτυχία. Ενδεικτικά, οι γνωστοί Mythbusters τοποθέτησαν τον “μύθο” στην κατηγορία των “αποτυχημένων”. Όμως είχαν κάνει λάθος, αφού 33 χρόνια πριν ο μηχανικός Ιωάννης Σακκάς με μια απλή όσο και ευφυή διάταξη κατάφερε να πυρπολήσει ένα ξύλινο πλοίο στη θάλασσα του Σκαραμαγκά.