Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2016

Δείτε το εντυπωσιακό δεύτερο χρυσό μινωικό δαχτυλίδι του αρχαίου "Άρχοντα των δαχτυλιδιών" (φωτο)


minoiko-dachtylidi-2
Σύμβολα εξουσίας που υποδεικνύουν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Μυκηναϊκού και Μινωικού πολιτισμού φαίνεται πως αποτελούν τα τέσσερα εντυπωσιακά χρυσά δαχτυλίδια που βρέθηκαν στον τάφο του αποκαλούμενου «Γρύπα Πολεμιστή» της Πύλου, όπως είπαν οι αρχαιολόγοι Τζακ Ντέιβις και Σάρον Στόκερ του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών.
Ο πολεμιστής χρονολογείται στα 1500 π.Χ και κάθε δαχτυλίδι φέρει πάνω του διαφορετικές ζωικές και ανθρωπόμορφες αναπαραστάσεις μεγάλης λεπτομέρειας, όπως έναν ταύρο ή γυναικείες φιγούρες για τις οποίες οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για θεότητες άλλοτε καθιστές ή σε όρθια θέση που κρατούν σύμβολα εξουσίας. Εντύπωση προκαλεί το δαχτυλίδι που εντοπίστηκε τον Αύγουστο του 2015  και φέρει πάνω του πέντε γυναικείες φιγούρες που φέρεται να βρίσκονται μπροστά από έναν βωμό στη θάλασσα χορεύοντας σε κύκλο κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής.

Τάλως ο γιγάντιος ανθρωπόμορφος φύλακας της Κρήτης! Οι Έλληνες έφτιαχναν ρομπότ, όταν οι άλλοι έκαναν τις Μαϊμούδες στα δέντρα!!!


 
Τάλως Το Πρώτο Αυτόματο Ρομπότ
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μιά ιστορική και φιλολογική έρευνα ή οποία, ξεκινώντας από τα επιτεύγματα της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, προσπαθεί να διεισδύσει στην καρδιά της Ελληνικής Μυθολογίας και να ανιχνεύσει τις απαρχές αυτής της θαυμαστής επιστημονικής εξέλιξης.

Τα αποτελέσματα είναι ανάλογα του πάθους έρευνας των ερευνητών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς φέρνουν στο φώς εντυπωσιακά στοιχεία. Το θέμα είχε ήδη παρουσιαστεί απο το 1990, όταν ο συγγραφέας του παρόντος μαζί με το σκηνοθέτη Γιώργο Παπαδογεώργη γύρισαν το ντοκυμαντέρ, " Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων και τα ρομπότ της Αρχαιότητος ", για την Ερτ-1.

Το βασικό ερώτημα που διαφαινόταν από το έργο και στο οποίο προσπαθούσα να απαντήσω, ήταν το κατά πόσο το φανταστικό ή μυθολογικό στοιχείο ανταποκρινόταν ή αν θέλετε, εναρμονιζόταν με τη λαμπρή παρουσία και ανάπτυξη της αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας, της οποίας νομίζω ότι ιδανικότερος εκπρόσωπος είναι ο υπολογιστής των αντικυθήρων.

"Τα γράμματα Ύψιλον και Έψιλον, και η σχέση τους με τα Ελευσίνια μυστήρια"


Σύμφωνα με τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη τα γράμματα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
Α) Ήχοι και εικόνες που οφείλονται στο φυσικό ανθρώπινο περιβάλλον, γεωγραφικός και φυσικός χώρος ( κλίμα – χλωρίδα – πανίδα).
Β) Ήχοι και εικόνες που προεκλήθησαν από τις δραστηριότητες (έργα) του ανθρώπου (εργαλεία-όπλα- εκμετάλλευση φυσικών πηγών κ.α.).
Γ) Ήχοι και εικόνες που οφείλονται στις υποστάσεις τους.