Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016

Πόσα χρόνια ζουν τα ζώα Η απόσταση που χωρίζει από το θάνατο 30 εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου

 Πόσα χρόνια ζουν τα ζώα
Το προσδόκιμο ζωής στους ανθρώπους ποικίλει ανάλογα με τη χώρα που ζουν, το φύλο, την εποχή και πολλούς ακόμη παράγοντες, που καθιστούν άκρως πολύπλοκη την απάντηση στην ερώτηση «πόσα χρόνια ζουν οι άνθρωποι».
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ευκολότερα όταν κάνουμε την ίδια ερώτηση για τα ζώα. Μιλώντας ακόμη και για ένα είδος, ο χρόνος που κατά προσέγγιση ζει, δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, μιας και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως την «ράτσα» (πχ. υπάρχει απόκλιση μεταξύ των φαλαινών διαφορετικού είδους), το αν ζει σε αιχμαλωσία ή είναι ελεύθερο, ακόμη και την εποχή (για παράδειγμα το προσδόκιμο ζωής στις γάτες αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου)!
Από την άλλη, υπάρχουν διαφορετικοί δείκτες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την απάντηση της ερώτησης «πόσο ζει ένα ζώο», όπως είναι φυσικά το «προσδόκιμο ζωής», ο μέσος όρος του είδους ή ακόμη και η διάμεσος για τις περιπτώσεις που έχουμε ικανοποιητικό δείγμα από αντιπροσώπους μιας ράτσας.
Έχοντας, λοιπόν, όλα αυτά κατά νου, πάμε να δούμε λοιπόν πόσα χρόνια ζουν κατά προσέγγιση 30 ζώα του πλανήτη, αρχίζοντας από τα πιο βραχύβια και καταλήγοντας στα μακροβιότερα πλάσματα της Γης…

Η απόδραση του Βενιζέλου από την Αθήνα σε σκηνοθεσία των Γαλλικών μυστικών υπηρεσιών (24-25 Σεπτεμβρίου 1916)


γράφει ο Φιλίστωρ

Πρόλογος- ο Εθνικός διχασμός κορυφώνεται
Τον Σεπτέμβριο του 1916 η τραγωδία του Εθνικού διχασμού βρισκόταν στην κορύφωση του. Οι Βενιζελικοί είχαν απόσχει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 1915 και είχε αναδειχθεί βουλή αντιβενιζελικής πλειοψηφίας, ο Ελληνικός στρατός είχε αποσυρθεί από την Μακεδονία μετά από Συμμαχικό τελεσίγραφο, στα μέσα Μαΐου τα Γερμανοβουλγαρικά στρατεύματα κατέλαβαν το οχυρό του Ρούπελ εγκαινιάζοντας την προέλαση τους στο Ελληνικό έδαφος, στις 22 Μαΐου ο επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων Sarrail κατέλαβε στρατιωτικά την Θεσσαλονίκη ενώ ξεκίνησε ο ναυτικός αποκλεισμός των λιμανιών της Ελλάδας από τον συμμαχικό στόλο. Στους επόμενους δύο μήνες οι Συμμαχικές πιέσεις κατά της Ελλάδας εντάθηκαν με προτροπή του ίδιου του Βενιζέλου και στις 8 Ιουνίου οι Σύμμαχοι ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης Σκουλούδη, την συνολική αποστράτευση του Ελληνικού στρατού, την διάλυση της βουλής και την διενέργεια εκλογών και την απόλυση (!) ορισμένων ανώτερων αξιωματικών των σωμάτων ασφαλείας που η στάση τους κρίθηκε αρνητική για την Ανταντ.

Δεσμώτες του Φαλήρου και Αντικύθηρα μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις


Μέσα στη λίστα με τις δέκα πιο από μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της χρονιάς, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Archeology
desmwtes-tou-falirou-kai-antikuthira-megaluteres-arxaiologikes-anakalupseis

Οι δεσμώτες του Φαλήρου και το Ναυάγιο των Αντικυθήρων φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο σημαντικών ανακαλύψεων του 2016, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Archaeology.  Το πολυάνδριο με τους 80 δεσμώτες βρίσκεται στο Φάληρο, στη νεκρόπολη του Φαληρικού Δέλτα και ήρθε στο φως στις αρχές Μαρτίου μέσα στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Μάρτιο με υπεύθυνη ανασκαφής τη Στέλλα Χρυσουλάκη, έφορο αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.