Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Καρδίτσα

Μια άγνωστη και χαμένη πόλη 2.500 ετών βρήκαν αρχαιολόγοι κοντά στο χωριό Βλοχός της Καρδίτσας.

                                                        Τρίτη, 13. Δεκεμβρίου 2016 
Μια χαμένη αρχαία ελληνική πόλη έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην Καρδίτσα - Κεντρική Εικόνα

Σύμφωνα με τον Independent ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία και από το πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στη Βρετανία ξεκίνησαν να εξετάζουν τα ερείπια στο χωριό Βλοχός. Αν και κάποια από αυτά τους ήταν ήδη γνωστά, είχαν απορριφθεί ως μέρος ενός άσχετου οικισμού πάνω στο λόφο όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, Ρόμπιν Ρόνλουντ.
Βρήκαν πύργους, τείχη και πύλες της πόλης στην κορυφή και στις πλαγιές του λόφου. Κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων εβδομάδων της ανασκαφής, ανακάλυψαν πήλινα αγγεία και νομίσματα του 500 π.Χ.

«Ένας συνάδελφός κι εγώ "πέσαμε πάνω" στο σημείο ενώ ασχολούμασταν με ένα άλλο πρότζεκτ και καταλάβαμε αμέσως τη μεγάλη ευκαιρία. Το γεγονός πως ποτέ πριν, κανένας δεν είχε εξερευνήσει το λόφο, είναι ένα μυστήριο» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Ρόνλουντ, η πόλη είχε γνωρίσει περίοδο ακμής από τον τέταρτο έως τον τρίτο π.Χ. αιώνα, πριν εγκαταλειφθεί, πιθανώς λόγω της ρωμαϊκής εισβολής στην περιοχή.
«Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις στην περιοχή και πολλοί ερευνητές πίστευαν ότι η δυτική Θεσσαλία ήταν υποβαθμισμένη περιοχή την περίοδο της αρχαιότητας. Γι’ αυτό η έρευνά μας γεμίζει ένα σημαντικό κενό στη γνώση για την περιοχή και δείχνει πως πολλά ερείπια μένει να ανακαλυφθούν στο ελληνικό έδαφος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου